Манастир - „Покров Богородичен

женски, с. Айдемир, игумения: монахиня Анастасия, тел. 0879541844

 

 

Айдемирският манастир е построен през 1996г. , а стените на църквата са изографисани през октомври 2001г. само след 2 месеца усилен труд на 4-ма студенти, на коитоизографисването е възложено като дипломна работа. Предстои и скорошно изписване на тавана от румънски майстори. Освен изображенията на добре познати светци, в църквата на Айдемирския манастир могат да се видят и портрети на 12 дуросторски светци (от т.нар. Дуросторум, днешна Силистра) от общо 23-мата местни канонизирани светци, както и мощите на един от тях, Св. Тезий. Това прави “Покров Богородичен” уникална църква в цяла България. Другата особеност на църквата е колекцията от т.нар. стъкленици от различни краища на света, които представляват различни по големина стъклени шишета с красиво изработени разпятия в тях. Смята се, че изкусната изработка на множеството детайли в стъклениците се постига с помощта на конци и разбира се, много търпение.

 

Построяването на манастира става възможно след реституирането на манастирска земя, която е била превърната в дивечовъдно стопанство по време на социалистическото управление. Бившата ловна хижа е дарена на манастира, като понастоящем служи за жилищна сграда на единствените обитатели на манастира – сладкодумната и гостиприемна игуменка Анастасия  . Манастирският двор представлява изключително красива и добре поддържана цветна градина, в средата на която беседка примамва морните пътници.

 

До манастира се стига по асфалтова отбивка вляво от главния път Силистра-Русе. Разстоянието от главния път е около 1км., а асфалтът е с много добро качество.